Grekisk olivolja, eller “flytande guld”, som Homer kallade det, har varit en del av Greklands historia sedan antiken. Det är en oersättlig näringskomponent i den grekiska kosten.
Forntida greker använde också olivolja som en del av sina ansträngningar att njuta av ett hälsosamt liv och främja livslängd, och använde den som en kosmetika för hud och hår. Idag anses grekisk olivolja av de flesta som den bästa i världen.
Historien om mänsklighetens användning av oliven går tillbaka till antikens historia. I sitt verk “Origin des plantes cultivees” skriver botanikern Augustin Pyrame de Candole att vår odling av olivträdet har daterats tillbaka till 4000 f.Kr. – och att dess ursprung är från Mindre Asiens kuster.
Baserat på utgrävningar i Knossos 1951 hävdade arkeologen Panagiotis Anagnostopoulos att olivens ursprung faktiskt ligger på ön Kreta. Denna teori stöds av det faktum att namnet på olivträdet är grekiskt och därför bevarats på alla språk.
Idag, över hela världen, finns det cirka 800 miljoner olivträd — varav cirka 95 % odlas i Medelhavsområdet, som har de bästa jord- och klimatförhållandena för olivodling.
Oliven odlas allmänt överallt i Grekland. Dess odling, som är större än någon annan typ av fruktträd, upptar cirka 15 procent av den odlade jordbruksmarken och 75 procent av trädodlingarna i landet.
Genom tiderna har olivolja blivit synomym med Grekland. Bilden av ett olivträd eller olivlund förtrollar Grekland lika mycket som en solnedgång vid Egeiska havet eller ett kapell på toppen av en bergsby.
Olivolja är en integrerad del av nästan alla populära grekiska rätter, från grekisk sallad till moussaka och från tzatziki till spanakopita.
Idag anses den grekiska olivoljan vara den bästa i världen, eftersom extra virgin olivolja (EVOO) utgör minst 80 procent av olivoljaproduktionen, medan den på Kreta når närmare 90 procent.
Rik och aromatisk, grekisk olivolja framställs endast av gröna oliver. Dess färg, arom och smak varierar och beror på följande faktorer:
Olivsorten, platsen och typen av jord där den odlas, liksom de miljö- och klimatförhållanden under vilka olivträdet odlas och odlas är avgörande.
Olivens mognad vid tidpunkten för skörd är också viktig, liksom säsongen och sättet på vilket oliven skördas. Tidsfördröjningen mellan skörden av oliverna fram till produktionen av olivoljan är också viktig.