Olivens näringsvärde

En av huvuddragen i länderna runt Medelhavsområdet är närvaron av olivträd. Oliven är ett vintergrönt träd och trivs i tempererade klimat utan extrema temperaturer och luftfuktighetsnivåer (Grekland, Spanien, Italien). Det är en karaktäristisk frukt från Medelhavet från antiken till våra dagar.

Oliv är en unik delikatess på alla typer av bord, den konsumeras som förrätt, till baljväxter, sallader, förrätter och andra traditionella rätter. Den används också som ingrediens i ett stort antal recept av modern medelhavs – och inte bara – köket, men förutom den underbara smak den ger till maten, är olivfrukt rik på näringsämnen och har ett högt näringsvärde.

Oliver innehåller väldigt få kolhydrater och är en rik källa till enkelomättade fettsyror, som verkar ha en hjärtskyddande effekt, sänker det “dåliga” kolesterolet och triglyceridnivåerna och ökar det “bra” kolesterolet, speciellt när de konsumeras istället för .

Olivens karakteristiska smak och arom kommer från närvaron av polyfenoler. Polyfenoler är fördelaktiga mot cancer och har även viktiga antiinflammatoriska egenskaper.

Oliver innehåller vitaminerna A, D, E och K, som hjälper bentillväxt hos barn och vuxna. Vitamin E och andra antioxidanter minskar risken för cellskador. Vitamin A stärker immunförsvaret, hjälper till att behandla hudsjukdomar, motverkar cancer, förebygger hudens åldrande och främjar tillväxten av starka tänder, ben och hår.

Det naturliga kloret de innehåller kan förbättra leverns funktioner och hjälpa kroppen att effektivt eliminera avfall från kroppen.

Oliver är rika på mineraler som kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, natrium. De har 60 gånger mer kalcium än olja tio gånger mer fosfor, medan den har trehundra gånger mer vitamin A (som β-karoten)

Oliver under de senaste åren är en integrerad del av Medelhavskosten och ingår i nästan alla hälsosamma dieter och i kosten för miljontals människor.

På denna webbplats använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt.